streda 9. mája 2012

Recept mojej mamičky



Pri príležitosti Dňa matiek sa ZO JDS, Obecný úrad a Základná škola v Špačinciach rozhodli v spolupráci s vami - obyvateľmi Špačiniec - pripraviť akciu, s cieľom vyjadriť netradičnou formou poďakovanie všetkým mamičkám, starým mamám, prababičkám. Jednoducho všetkým s ktorými sú spojené slová život, výchova, jedlo, zdravie, spokojnosť, radosť, ....... a mnoho ďalších. Poďakovanie mamičkám, ktoré sa o nás celý život starajú a ochraňujú nás.

 Zatiaľ čo v útlom veku vnímame starostlivosť matky ako samozrejmosť a ani ju vlastne neregistrujeme - veď mama je tu predsa len a len pre nás, v mladosti je nám niekedy jej starostlivosť na ťarchu. Myslíme si, že sa už vieme o seba postarať, že vieme zhodnotiť, čo si môžeme dovoliť a čo nie, že vieme posúdiť, čo je pre nás vhodné a čo nie. V staršom veku, keď už máme vlastné deti, pretavia sa všetky spomienky  do milých, krásnych a často úsmevných historiek, ktoré rozprávame svojim deťom, vnúčatám.

A všimli ste si, kedy sa mamička spomína najčastejšie?  Určite mi dáte za pravdu, že pri nejakej dobrote, ktorú vám varila, prípadne piekla. Určite sa každému z vás stalo, že pri dlhšom pobyte niekde mimo domova, ste sa pri návrate najviac tešili na domáce jedlo, na jedlo od mami.

A tak je tu šanca. Šanca prejaviť lásku a poďakovanie tým, ktoré sa o nás celý život s láskou starajú. Napíšte niekoľko milých slov poďakovania (max. 10 riadkov), slov vyjadrujúcich vašu lásku k mamičke, babičke, prípadne niekoľko slov venované milej spomienke na mamičku. Ale hlavne pripojte recept jedla alebo múčnika, ktorý je spojený s vašou matkou. Môžu to byť jedlá, ktoré sa  tradujú v niektorých domácnostiach už po niekoľko generácií, ale môžu to byť aj jedlá, ktoré vám len od vašej maminy chutia teraz, momentálne. Veľkú radosť nám urobia aj recepty, ktoré napíšu za svoje mamičky, či babky školáci. K receptom môžete priložiť aj fotografiu svojej matky, babky, prababičky ,...... Dôležité je nezabudnúť priložiť recept.

Milé slová na adresu mamičiek spolu s receptami budú vydané v tlačenej forme a len od vás, teda od počtu prispievateľov  závisí, či ich budeme môcť vydať aj  v knižnej forme. Ak bude počet receptov dostatočný, budete môcť milú spomienku na budúci rok aj darovať.

Neváhajte. Pošlite poďakovanie, napíšte milé slová pre vašu mamičku, starú matku a pridajte recept jedla, ktorý je so spomínanou osobou najviac spojený. Príspevky posielajte na emailovú adresu: jds.spacince@gmail.com  do  konca mája 2012. Príspevky po tomto termíne nebudú zverejnené.

Ak sa chcete zapojiť do akcie a nemáte nikoho, kto by vám umožnil poslať príspevok elektronickou formou, môžete príspevok napísať a vhodiť do schránky pri klubovni dôchodcov (zrekonštruovaný  starý obecný úrad)

Niektoré poďakovania a blahoželania budú zverejnené aj na  http://www.spacince.sk/






                                                                                            Za Výbor ZO JDS (kš)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára