sobota 16. júna 2012

Seniori zo Špačiniec na Turistickom zraze v Malých Karpatoch


     
     V malebnom prostredí Malých Karpát, v rekreačnej oblasti Jahodník - neďaleko Smoleníc,  sa konal  ďalší ročník Turistického zrazu seniorov okresu Trnava, pod záštitou okresnej organizácie JDS v Trnave.
V stredu 13. júna sme sa prebudili do upršaného rána. Ale ani dážď neodradil skupinu 18 dôchodcov zo Špačiniec od účasti a tak sme sa zaradili medzi  454 seniorov  z 22 obcí okresu a mesta Trnava, ktorí sa vybrali na 3 podľa náročnosti rôzne trasy pochodu z JAHODNÍKA a späť.
Trasa A - (12 km ) na Smolenický zámok,  trasa B - (6 km) končila v Doline Hlboče a trasa C - (3 km) mala ciel pri jaskyni Driny. 
Po prezentácii účastníkov, slávnostnom otvorení akcie a privítaní okresným predsedom p. Jozefom Štefánekom  sa aj  seniori zo Špačiniec  vybrali na svoju túru.
Naše najzdatnejšie turistky p. Lovecká a p. Valachová zvládli najdlhšiu a podľa nich aj najkrajšiu trasu. Sprievodcom tejto skupiny bol dlhoročný turista s vynikajúcimi znalosťami terénu a pamiatok v okolí, pán Vágner z Trnavy. Svojím odborným výkladom a  rozprávaním spestril seniorom najdlhšiu trasu pochodu. 
Ďalšia skupinka Špačinčanov:  manželia Marian a Anna Huttoví,  manželia Žitní,  p. Vierka Huttová, p. Ľudka Nádaská, p. Ježovitová, p. Paučeková  a naši  vytrvalci páni Jasenec Miško,  Jánoš Štefan, Šaradín Milan a Demovič Lojzko sa  pridali k 80-člennej skupine do Doliny Hlboče, ktorú viedol  sprievodca pán Jožko Boháček s manželkou z H orných Orešian.
Za rekreačným zariadením Záruby sme vošli do lesa a po zelenej značke sme putovali až do cieľa našej túry. Zamračená obloha, silný vietor a občasný dážď nás sprevádzali počas celého pochodu. Aj napriek tomu v skupine vládla dobrá nálada a chuť prejsť celú trasu. Keď sme vyšli z lesa, pred nami sa rozprestierala krásna lúka. Už len pár desiatok  metrov nás delilo od  cieľa. Opäť sme vošli do lesa a miernym stúpaním sme prišli ku kamenným schodom, ktoré viedli ku kaplnke Panny Márie, vytesanej do skaly. Tu bola naša "otočka". Hustý dážď nás doslova poháňal po schodoch pokloniť sa a pomodliť pri kaplnke a rýchlo utekať späť,  po lesnej cestičke na Jahodník.   
Menej náročnú trasu do Jaskyne Driny si s najväčšou skupinou seniorov vyšľapali   p. Eliška Vnenčáková, p. Tománek a p..Viskupová. Niektorí seniori navštívili aj Jaskyňu Driny. Iní si oddýchli pri kávičke pred jaskyňou a pomalým tempom sa vrátili späť do Reštaurácie Koniareň.
     Keď sme sa vracali z túry, aj počasie sa umúdrilo. Slniečko bolo asi zvedavé na trochu zmoknutých a unavených, ale zato spokojných turistov - seniorov. Naše nohy dostali zabrať, ale čo je dôležitejšie,  predýchali sme svoje pľúca a očistili myseľ.
Na Jahodníku v Penzióne Koniareň nás čakal chutný obed. Prekvapením bola hudobná skupina seniorov DoDo. Pri hudbe a priateľských rozhovoroch  čas rýchlo utekal. Veselo pri tanci a s piesňou na perách sa lúčili seniori z MsO a ZO JDS z obcí Trnavského okresu.
Na záver predseda okresnej organizácie poďakoval všetkým za účasť a stretnutie ukončil želaním, aby sa všetci prítomní opäť stretli na turistickom zraze o rok a vyjadril vieru, že seniorov bude ešte viac.
Seniori zo Špačiniec už plánujú svoju účasť na okresnom  športovom dni, ktorý sa uskutoční 25. júla 2012 v Športovom areáli pod Smolenickým zámkom.
    Veď aj my sa chceme riadiť známym heslom  "V zdravom tele, zdravý duch".

Alica Paučeková

1 komentár: