štvrtok 14. júna 2012

Čerešňové strákoše

Tak a je tu čas dozrievania čerešní. Najprv nás potešia svojou farbou,chuťou, svojou sviežosťou. A tak ich veselo konzumujeme a pečieme koláče. A potom ich začneme zavárať.  Ale čerešní na strome akosi neubúda. A tak ich začneme ponúkať.  Z každej strany človek počuje "nechceš čerešne?" Nie, nie máme ich dosť. Ale ešte jedno využitie čerešní je. A to sú čerešňové strákoše. Práve mi suseda Ľudka povedala, že v Špačinciach sú to šmýkance. Neviem, či to je to isté a tak pre istotu uverejňujem recept na strákoše. Skuste a neobanujete. Je to jednoduché, rýchle jedlo a veľmi chutné

Čerešňové strákoše
Potrebujeme:
3 šálky hladkej múky, 1 šálka polohrubej múky, štipka soli, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, voda a samozrejme čerešne - vykôstkované ( na uvedenú dávku tak 750 g - respektíve podľa chuti). Viem, že vykôstkovanie je babračka, ale stoji to za to. V originálnom recepte sa dávajú  nevykôstkované čerešne, ale potom sa to pri jedení vypomstí. Tak že som jednoznačne za vykôstkovanie.

Do veľkého hrnca si  postavíme vodu, ktorú tiež troch osladíme a dáme zovrieť.
Keď voda začne vrieť, uvedené ingrediencie zmiešame a pridáme toľko vody ( studenej), aby vzniklo polotuhé cesto. Do neho vsypeme vykôstkované čerešne.
Vzniknutú hmotu dáme na lopárik a hádžeme ( šmýkame )do vriacej vody kúsky cesta a snažíme sa, aby tam bolo aj ovocie.
Keď je celá hmota vo vriacej vode, počkáme až opäť začne vrieť, necháme chvíľu povrieť a scedíme. Scedené ihneď vyklopíme do nejakej misky a posypeme ocukrovaným makom. Na chvíľu celú nádobu prikryjeme, aby mak zmäkol a je hotovo. Už len servírovať.  Tak dobrú chuť. Ak vám strákoše chutili, tak budem rada, ak mi napíšete.                                                                   
   Viera Kaššáková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára